13/9/11

Μία ιδέα που έκανε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο



Οι απλές ιδέες είναι τελικά εκείνες οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας και να τον κάνουν καλύτερο. Μία τέτοια είναι και το Hippo Water Roller. Από την ονομασία του θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι είναι ένα παιχνίδι. Είναι όμως κάτι πολύ παραπάνω και χρήσιμο. Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο επιτρέπει την εύκολη μεταφορά νερού σε υποβαθμισμένες περιοχές, εκεί όπου δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης. Στην ουσία πρόκειται για ένα κυλινδρικό πλαστικό δοχείο (βαρελάκι) με μεγάλη χωρητικότητα νερού (90 λίτρα) στο οποίο υπάρχει προσαρμοσμένη χειρολαβή την οποία καθώς ο άνθρωπος σπρώχνει περιστρέφεται το ίδιο το δοχείο στο έδαφος με αποτέλεσμα αυτό να κυλάει. Με αυτό τον τρόπο χιλιάδες συνάνθρωποί μας σε αναπτυσσόμενες περιοχές δεν χρειάζεται πλέον να κουβαλούν βαριά βαρέλια με νερό στους ώμους τους.

Το Hippo Water Roller δεν είναι απλά ένα προϊόν. Αποτελεί μία καινοτομία η οποία επιτρέπει την πρόσβαση σε νερό σε χιλιάδες ανθρώπους στην Αφρική εκεί όπου το πόσιμο νερό δεν είναι δεδομένο. Η χωρητικότητά του είναι 90 λίτρα και μεταφέρεται πολύ εύκολα καθώς περιστρέφεται το ίδιο το βαρελάκι στο έδαφος σπρώχνοντας την ενσωματωμένη χειρολαβή. Βοηθάει πολύ κόσμο και ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά να μεταφέρουν νερό ακούραστα και γρήγορα. Συγκεκριμένα έχουν ήδη διανεμηθεί 33.000 Hippo Rollers παγκοσμίως.

Η πρακτική και ανθεκτική σχεδίαση του Hippo επιτρέπει την μεταφορά νερού πιο αποδοτικά από οποιαδήποτε άλλη χειροκίνητη μέθοδο. Η μεγάλη χωρητικότητα των 90 λίτρων επιτρέπει σε γυναίκες και παιδιά να μην σπαταλούν πλέον σημαντικό χρόνο στη συλλογή και μεταφορά νερού για τα νοικοκυριά τους. Πλέον απαιτείται πολύ μικρή προσπάθεια καθώς τα 90 κιλά νερού κυλάνε στο έδαφος και όχι στην πλάτη των ανθρώπων.

Οι παραδοσιακοί τρόποι επέτρεπαν την μεταφορά μόνο 20 κιλών νερού και μάλιστα με μεγάλη προσπάθεια και κούραση από τον κουβαλητή. Με την πάροδο του χρόνου αυτός ο τρόπος μεταφοράς δημιουργούσε πολύ σοβαρά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη των ανθρώπων καθώς και πρόωρη γήρανση. Την λύση έφερε η απλή ιδέα του Hippo η οποία επιτρέπει την μεταφορά τέσσερις φορές περισσότερο νερού χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα υγείας στους ανθρώπους.

Αυτή την στιγμή το Hippo κατασκευάζεται και διανέμεται στην νότιο Αφρική με την βοήθεια πολλών κυβερνήσεων. Χρησιμοποιούνται ήδη 33.000 Hippos τα οποία βοηθούν πάνω από 200.000 ανθρώπους καθημερινά.

Για τους περισσότερους από εμάς η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι πολύ εύκολη και θεωρείται δεδομένη. Πάνω όμως από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στη γη δεν έχουν αυτό το προνόμιο και ταλαιπωρούνται καθημερινά  για την συλλογή του νερού. Το Hippo Water Roller είναι ένα project το οποίο βοηθά αυτούς τους ανθρώπους να αποκτήσουν το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη. Το νερό!

Η επίσημη ιστοσελίδα του project βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hipporoller.org/ μέσω της οποίας μπορείτε να συνεισφέρετε ώστε το σημαντικό αυτό εγχείρημα να συνεχιστεί.

Ας κάνουμε λοιπόν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου