24/9/11

Η Οδύσσεια της Ελληνικής οικονομικής κρίσης



Φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της έχουν χαθεί στην μετάφραση. Η γνωστή σε όλους μας τρόικα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος δηλαδή των δημόσιων δαπανών της, αφού τα έσοδα έχουν στερέψει λογω της ύφεσης, με στόχο τον περιορισμό του δανεισμού της. Αλλά φαίνεται πως το κλίμα ύφεσης δεν επιτρέπει περαιτέρω περικοπές και φόρους, καθώς είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν εντάσεις και εξεγέρσεις πολιτών.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη ακόμα και για την ίδια την κυβέρνηση η οποία με οριακή πλειοψηφία (155 βουλευτές από τους 300 ψήφισαν τα τελευταία μέτρα λιτότητας τον Ιούνιο) έχει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό από τους ίδιους τους βουλευτές της. Πιο εύθραυστη βέβαια είναι η κατάσταση στην ίδια την κοινωνία καθώς οι πολίτες φαίνεται να μην αντέχουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο ήδη επιβαρημένο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί λόγω της ανεργίας και των δυσβάσταχτων φόρων που έχουν επιβληθεί. 

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα θέλει απεγνωσμένα την επόμενη δόση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να μπορεί να πληρώσει μισθούς του δημοσίου και συντάξεις και να αποφύγει καταστρεπτικά σενάρια για το μέλλον της χώρας. Για την ώρα βέβαια την κρίση πληρώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο οι 1000 άνεργοι που δημιουργούνται κάθε ημέρα στον ιδιωτικό τομέα. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν οικογενειάρχες αλλά και νέα παιδιά που βλέπουν το μέλλον τους μακρυά από την Ελλάδα. 

Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει διάφορα σενάρια σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το οποίο ξεκινά με το ερώτημα: “Εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Τρόικα”.

Φυσικά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ωστόσο η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και τα παρακάτω σενάρια δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβούν. Δεδομένης δε της ασυνεννοησίας και έλλειψης συντονισμού των κέντρων λήψεων αποφάσεων από όλες τις πλευρές, φαίνεται πως όλοι είναι εγκλωβισμένοι φοβούμενοι μία εξάπλωση της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ίσως αυτή η συγκυρία να αποτρέψει τελικά την "άτακτη" οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας όμως δεν είναι ικανή να αποτρέψει την ηθική χρεοκοπία των προηγούμενων γενεών που κατέστρεψαν τα όνειρα και το μέλλον των παιδιών τους.


πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει


Παρακάτω μπορείτε να δείτε την μετάφραση στα Ελληνικά από το News247
πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου