24/9/11

Η οικονομική φούσκα της τουλίπας



Μιας και όλοι μιλάνε για την οικονομική κρίση αποφάσισα και εγώ να γράψω ένα άρθρο για αυτή, αναλύοντάς την όμως από μία ιστορική πλευρά. Η πρώτη καταγεγραμμένη "φούσκα" της παγκόσμιας οικονομίας αφορά ένα λουλούδι, την Τουλίπα. Πολλοί Ολλανδοί το 1637 καταστράφηκαν οικονομικά αγοράζοντας βολβούς τουλίπας οι οποίοι εκείνη την περίοδο κόστιζαν όσο ένα σπίτι. Εκείνη η περίοδος της χρυσής εποχής της Ολλανδίας ονομάστηκε "μανία της τουλίπας" (tulip mania) και οι τιμές των βολβών τουλίπας κόστιζαν 10 φορές το ετήσιο εισόδημα ενός επιτυχημένου βιοτέχνη. Οι τιμές είχαν φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και στη συνέχεια ξαφνικά κατέρρευσαν.

Το γεγονός έγινε γνωστό το 1841 από το βιβλίο Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds του Βρετανού δημοσιογράφου Charles Mackay. Στο βιβλίο του αναφέρει ότι κάποια στιγμή 12 στρέμματα (5 εκτάρια) γης προσφέρθηκαν για έναν βολβό τουλίπας Semper Augustus. Επίσης αναφέρει ότι πολλοί επενδυτές καταστράφηκαν οικονομικά από την πτώση τιμών ενώ το Ολλανδικό εμπόριο υπέστη μεγάλο πλήγμα.

Η έρευνα γύρω από την "μανία της τουλίπας" είναι δύσκολο να αξιολογηθεί λόγω έλλειψης δεδομένων από την δεκαετία του 1630-40. Ωστόσο και άλλα λουλούδια εκείνη την εποχή είχαν πολύ υψηλές τιμές οι οποίες όμως έπεσαν δραματικά.

Η "φούσκα" της τουλίπας δεν είναι η μοναδική. Τους τελευταίους πέντε αιώνες η ανθρωπότητα έχει έρθει αντιμέτωπη με καταστροφικές οικονομικές "φούσκες". Όπως αναφέρεται σε μία έρευνα των συντακτών του CNNMoney.com οι οικονομικές "φούσκες" τις τελευταίες δεκαετίες αφορούσαν: την αγορά μετοχών το 1720 της εταιρείας South Sea co, την ανακάλυψη του χρυσού το 1848 στη Βόρεια Καλιφόρνια, την κατασκευή σιδηροδρόμων στις ΗΠΑ την δεκαετία 1860-70, την αγορά ποδηλάτων το 1890, τις εταιρείες ηλεκτρονικών το 1959, τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών το 1980-84, την αγορά ακινήτων και μετοχών στην Ιαπωνία το 1985-90, τις "dot com" εταιρείες του internet το 1997-2000 και τις επενδύσεις σε ακίνητα την πενταετία 2003-2007.

Σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης οι επενδυτές τρέχουν ξανά στο "καταφύγιο" του χρυσού. Σήμερα η τιμή του υπερβαίνει τα 1.650 δολάρια ανά ουγκιά (24/09/2011). Θα αποτελέσει την επόμενη οικονομική "φούσκα";


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου