19/9/11

Μήπως να αγοράσω μία γεννήτρια για το σπίτι μου;




Όπως πολύ πιθανό να γνωρίζεται ήδη, ο επόμενος λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι ιδιαίτερα φουσκωμένος εξαιτίας του έκτακτου τέλους που επιβλήθηκε σε όλα τα ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται. Το νέο χαράτσι θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Καλό θα ήταν λοιπόν μαζί με τον νέο φόρο μέσα στον φάκελο να βάλουν και ηρεμιστικά χάπια για να αποφύγουμε τα πολλαπλά mini εγκεφαλικά όταν θα δούμε το πληρωτέο ποσό.

Πλέον ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε αλλά έχει μετατραπεί σε έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό για την συλλογή ποσών τα οποία εάν δεν πληρώσει κάποιος του κόβεται το ρεύμα. Στον ήδη επιβαρυμένο λογαριασμό της ΔΕΗ εκτός από την προφανή χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν δημοτικοί φόροι και τέλη, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι ανταποδοτικοί, καθώς και το ειδικό τέλος που αφορά στην ΕΡΤ (ποιος άραγε βλέπει ΕΡΤ;). Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το διόλου ευκαταφρόνητο τέλος ακινήτων για μία διετία το οποίο θα εκτινάξει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πλέον ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι υψηλότερος από το ενοίκιο ενός κανονικού σπιτιού.

Μήπως τελικά η λύση θα ήταν να κόψουμε την ΔΕΗ; Αλλά πως θα έχουμε ρεύμα στο σπίτι μας;

Πλέον τα φωτοβολταϊκά είναι ιδιαιτέρα διαδεδομένα στις μέρες μας, ωστόσο το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στην στέγη ή ταράτσα του σπιτιού μας είναι μεγάλο. Μία τυπική εγκατάσταση των 10kW κοστίζει από 25.000 έως 35.000 ευρώ για σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ ώστε να πωλείται το παραγόμενο ρεύμα στην ΔΕΗ. Για να χρησιμοποιούμε εμείς οι ίδιοι όμως το ρεύμα που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά panels στο σπίτι μας απαιτούνται και μπαταρίες, χαρακτηριστικό που ακριβαίνει ακόμα περισσότερο μία τέτοια εγκατάσταση.

Αν και δεν είμαι βέβαιος ότι θα γλίτωνε κάποιος τους φόρους εάν διέκοπτε την ηλεκτροδότηση της ΔΕΗ πάντως καλό θα ήταν να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύπτουμε τουλάχιστον τις βασικές ανάγκες του σπιτιού μας.

Μία πιο φτηνή λύση η οποία μάλιστα είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό είναι η αγορά και χρήση μίας ηλεκτρικής γεννήτριας. Πλέον η τεχνολογία των γεννητριών έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και υπάρχουν στην αγορά αθόρυβες γεννήτριες με χαμηλή κατανάλωση. Σήμερα υπάρχουν ηλεκτρικές γεννήτριες οι οποίες λειτουργούν με πετρέλαιο, βενζίνη ή ακόμα και φυσικό αέριο (LPG).

Πριν προβούμε στην αγορά μίας ηλεκτρικής γεννήτριας πρέπει να υπολογίσουμε πρώτα τις καταναλώσεις του σπιτιού μας, το φορτίο δηλαδή σε Watt, ώστε να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη γεννήτρια. Επάνω στις συσκευές υπάρχουν αναγραφόμενες οι  ηλεκτρικές καταναλώσεις ή αλλιώς η απορροφούμενη ισχύς κατά την λειτουργία τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η συνολική απορροφούμενη ηλεκτρική ισχύς τόσο μεγαλύτερη και πιο ακριβή γεννήτρια χρειαζόμαστε.

Μία τυπική γεννήτρια έως 5kVA κοστίζει από 800 έως 2.000 ευρώ ανάλογα την χώρα προέλευσης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Υπάρχουν και πιο φτηνές γεννήτριες που ξεκινούν από 200 ευρώ αλλά είναι για πολύ μικρές καταναλώσεις, όπως αντίστοιχα υπάρχουν και επαγγελματικές γεννήτριες που ξεπερνούν ακόμα και τα 7.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το internet μας δίνει την δυνατότητα να βρούμε πάρα πολλές γεννήτριες σε μεγάλο εύρος τιμών.

Μήπως τελικά είναι καλή ιδέα η αγορά μίας ηλεκτρικής γεννήτριας για το σπίτι μας; Τουλάχιστον να μπορούμε να μαγειρέυουμε...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου