21/9/11

Σε ποιους ανήκει το facebook




Όπως ήδη θα γνωρίζετε το facebook φτιάχτηκε από 4 φοιτητές του Harvard. Τους: Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin και Chris Hughes. Ο πιο διάσημος από όλους είναι ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του facebook, Mark Zuckerberg ο οποίος κατέχει το 24% με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν όμως και άλλοι μέτοχοι όπως δείχνει το παραπάνω διάγραμμα. Συγκεκριμένα:

Το μεγαλύτερο ποσοστό, 30%, κατέχει το ίδιο το προσωπικό της εταιρείας. Αποτελεί μία συνηθισμένη τακτική μοντέρνων επιχειρήσεων ώστε να δίνουν κίνητρα στους υπαλλήλους για την εξέλιξη της εταιρείας. Δεύτερος έρχεται ο ένας από τους τέσσερις συνιδρυτές, ο γνωστός σε όλους μας Mark Zuckerberg, με ποσοστό 24% ενώ το μερίδιο του ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Τρίτος μέτοχος είναι ο δεύτερος συνιδρυτής Dustin Moskovitz με ποσοστό 6% το οποίο μεταφράζεται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Sean Parker, ιδρυτής του θρυλικού Napster, τον οποίο υποδυόταν ο Justin Timberlake στην σχετική ταινία "The Social Network" κατέχει το 4% δηλαδή 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο τρίτος από τους συνιδρυτές, Eduardo Saverin, έχει ποσοστό στο facebook που αγγίζει το 5% δηλαδή 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μικρότερα ποσοστά, καθόλου όμως ευκαταφρόνητα, κατέχουν διάφορα επενδυτικά funds και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η γνωστή σε όλους μας στην Ελλάδα, Goldman Sachs, η Merital Capitals, η Greylock Partners, η Meritech Capital Ventures και  η Digital Sky Technologies.

Το σημαντικό ποσοστό του 3% που μεταφράζεται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατέχει ο Peter Thiel, που είναι συνιδρυτής της γνωστής υπηρεσίας online συναλλαγών PayPal και πρόεδρος του hedge fund Clarium Capital. 

Τέλος 1,5% δηλαδή 750 εκατομμύρια δολάρια κατέχει ο γνωστός τραγουδιστής Bono των U2 μέσω της επενδυτικής εταιρείας του Elevation Partners. 

Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι επενδυτές που κατέχουν μικρότερα ποσοστά αλλά συνολικά συγκεντρώνουν το 9,7% του facebook.  

Εάν ζαλιστήκατε με τα δισεκατομμύρια, με μία πρόχειρη σούμα, η αξία του facebook σήμερα αποτιμάται στα 50 δις δολάρια, αντιστοιχεί δηλαδή στο 15% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ή με άλλα λόγια 7 εταιρείες facebook αρκούν για να διαγράψουν το χρέος της πατρίδας μας. Εάν ακόμα δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος του μεγαλύτερου social site του πλανήτη, εφαρμόζοντας απλή αριθμητική, το facebook μπορεί να αγοράσει την Eurobank ούτε μία, ούτε δύο αλλά 80 φορές.

(Τα δεδομένα αφορούν αποτιμήσεις στις 21/09/2011)    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου