15/9/11

Ο παγκόσμιος χάρτης της κοινωνικής δικτύωσης


Τα sites κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας. Μέσω του facebook μπορεί κάποιος να βρει τους παλιούς του συμμαθητές, να μοιραστεί φωτογραφίες με τους φίλους του ή ακόμα και να προωθήσει την εταιρεία του. Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο το facebook ωστόσο σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται και άλλα όμοια sites. Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν χάρτη που δεν σας δείξανε ποτέ στο σχολείο, τον παγκόσμιο χάρτη της κοινωνικής δικτύωσης. Καθόλου απίθανο να τον διδάσκουν στα σχολεία του μέλλοντος.

Όπως παρατηρούμε στον παραπάνω χάρτη, το facebook έχει μεγάλη εισχώρηση στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, την Ινδία και την μισή Λατινική Αμερική.

Οι περισσότερες περιοχές της Αφρικής, με εξαίρεση τον βορά, δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα site κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι λογικό καθώς σε αυτές τις χώρες η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ανύπαρκτη και όπου αυτή υπάρχει αποτελεί πολυτέλεια καθώς το ετήσιο εισόδημα πχ στη Νιγηρία είναι μόλις 100 δολάρια.

Στην Κίνα, με τον τεράστιο πληθυσμό της, δεν χρησιμοποιείται το facebook αλλά το QZone. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Κίνα η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο επιτρέποντας ή απογορεύοντας sites ανάλογα με τις πεποιθήσεις της. Δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από τότε που η Google αποφάσισε να αποχωρήσει από την Κίνα καθώς η κυβέρνηση απαιτούσε πρόσβαση σε δεδομένα των χρηστών του Αμερικάνικου διαδικτυακού γίγαντα.

Τέλος, μεγάλο μερίδιο με πολλούς χρήστες κατέχει το site ‘V Contakte‘ στην Ρωσία καθώς και το Orkut της Google στην Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου