16/9/11

Γεωθερμική ενέργεια



Μια και το περιβάλλον και η προστασία του είναι της μόδας τώρα τελευταία (όχι αδικαιολόγητα) καλό θα ήταν να αρχίσουμε να συζητάμε τις προοπτικές των ΑΠΕ και της περαιτέρω ανάπτυξης τους ειδικότερα στον ελληνικό χώρο. Μια μορφή ενέργειας που εντάσσεται στις ΑΠΕ και μου κινεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι η γεωθερμική.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο όμως με τη γεωθερμική, και γιατί η ιδιαίτερη μνεία; Από μελέτες που έχουν γίνει έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι μάλλον είναι η αποδοτικότερη όσον αφορά στην ποσότητα ενέργειας που μπορεί να απόδοση, σε σύγκριση με τις άλλες μορφές ΑΠΕ. Ήδη στην Αλάσκα έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα ηφαίστεια τους καθώς εκτιμούν ότι μπορούν να καλύψουν χιλιάδες νοικοκυριά με κάποιες εκτιμήσεις να λένε ακόμα και για το 25%!

Στην Ισλανδία το 2000 η γεωθερμική ενέργεια κάλυπτε τη θέρμανση του 86% όλων των σπιτιών της χώρας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο μεγάλα ηφαίστεια, ούτε πολλές περιοχές με θερμές πήγες νερού. Ωστόσο, τα νησιά του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου (Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Κίμωλος, Κως, τα Μέθανα και το Σουσάμι Κορινθίας) εκτιμάται ότι μπορούν να προσφέρουν μέχρι και 800MW, ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη αν σκεφτεί κανείς ότι το καλοκαίρι σε περιόδους που χτυπάει κόκκινο η κατανάλωση, η ΔΕΗ αναγκάζεται να αγοράσει ρεύμα Από γειτονικά κράτη. Δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής και συντήρησης τέτοιων μονάδων είναι μικρο και ότι ουσιαστικά μόνο το κόστος δημιουργίας των εγκαταστάσεων είναι υπολογίσιμο, μήπως θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τρόπους εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου