16/10/11

Αρχίστε να μιλάτε ξένες γλώσσες με το Google Translate Conversation Mode για Android



Πριν λίγες μέρες η Google αναβάθμισε την έκδοση Google translate για android κινητά και tablets προσθέτοντας ένα νέο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που ονομάζεται Conversation Mode. Στην ουσία πρόκειται για ένα πείραμα της Google που αποσκοπεί στην εύκολη επικοινωνία των ανθρώπων ακόμα και εάν δεν γνωρίζουν ο ένας την γλώσσα του άλλου. Η εφαρμογή είναι δοκιμαστική (alpha) και επιτρέπει την ηχογράφηση μηνυμάτων και την φωνητική απόδοση τους στις γλώσσες των δύο χρηστών, δημιουργώντας έτσι μία αμφίδρομη επικοινωνία. Η χρήση αυτού του χαρακτηριστικού γίνεται πολύ εύκολα ενώ η εφαρμογή επιτρέπει παράλληλα διορθώσεις εάν για παράδειγμα δεν γίνει σωστή ανίχνευση μίας προτασης πριν αυτή αποδοθεί φωνητικά. Με άλλα λόγια το κινητό παίζει το ρόλο του ενδιάμεσου μεταφραστή - διερμηνέα σε πραγματικό χρόνο ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία των δύο χρηστών εύκολα.

Το νέο αυτό χαρακτηριστικό λειτουργεί ήδη στα Αγγλικά και Ισπανικά ενώ οι μηχανικοί της Google το επεκτείνουν και σε άλλες 14 γλώσσες (Brazilian, Portuguese, Czech, Dutch, French, German, Italian, Japanese, Korean, Mandarin Chinese, Polish, Russian and Turkish). Φαντάζομαι ότι εάν το project πετύχει και ο Larry Page δεν το βγάλει από την πρίζα, θα επεκταθεί σε όλες τις γλώσσες ώστε οι άνθρωποι με κινητά android να μπορούν να επικοινωνούν τουλάχιστον για τις βασικές τους ανάγκες όταν αυτοί βρίσκονται σε μία ξένη χώρα και δεν μιλούν την γλώσσα της.

Η εφαρμογή όπως ανέφερα παραπάνω τρέχει για την ώρα σε alpha έκδοση που σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρχουν αρκετά bugs όπως η μη αποκοπή του θορύβου η οποία επηρεάζει την αναγνώριση φωνής. Επίσης η εφαρμογή επειδή τρέχει online λαμβάνει υπόψη τυχόν διορθώσεις από τους χρήστες με αποτέλεσμα να βελτιώνεται δραστικά με τον χρόνο. Πριν από λίγο την δοκίμασα και φαίνεται να λειτουργεί αρκετά καλά.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για να δείτε ακριβώς πως λειτουργει το νέο χαρακτηριστικό του Google Translate:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου